sobota, 27 stycznia 2018

Indyk na zielonej łące


Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik.  Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu.

Składniki:

400g fileta z indyka
12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
świeżo zmielony pieprz
tymianek
rozmaryn
zioła prowansalskie
200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki)

Sos:

50g liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
75g orzechów nerkowca
30g migdałów
50g sera żółtego (parmezan)
sól morska
świeżo zmielony pieprz
350g mrożonego zielonego groszku
300ml śmietany 18%
70ml oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi.

2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut.

3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.

6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz