Połączenie
mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania
niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki
mineralne, i błonnik. Indyk doskonale
komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu.
Składniki:
400g
fileta z indyka
12
plasterków szynki szwarcwaldzkiej
świeżo
zmielony pieprz
tymianek
rozmaryn
zioła
prowansalskie
200g
makaronu pełnoziarnistego (kokardki)
Sos:
50g
liści świeżej bazylii
1
ząbek czosnku
75g
orzechów nerkowca
30g
migdałów
50g
sera żółtego (parmezan)
sól
morska
świeżo
zmielony pieprz
350g
mrożonego zielonego groszku
300ml
śmietany 18%
70ml
oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć
pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi.
2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki
szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut.
3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały,
parmezan i oliwę z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki
składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać
ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w
blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.
6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz