Ostry,
wyrazisty w smaku, bardzo aromatyczny,
pachnący cynamonem, curry i świeżym imbirem filet z kurczaka prosto z Indii to moja propozycja dla fanów
kuchni azjatyckiej.
Składniki:
500g
fileta z kurczaka
1
czerwona cebula
4
ząbki czosnku
30g
świeżego imbiru
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka ostrej papryki
2
łyżeczki curry
2
łyżki octu winnego
1
puszka pomidorów bez skórki
125g
przecieru pomidorowego
1
drobiowa kostka rosołowa
100ml
śmietany 30%
250ml
wody
100g
orzechów nerkowca
75g
masła ekstra 82%
1/2
doniczki świeżej kolendry
sól
pieprz
150g
dzikiego ryżu
Wykonanie:
1. Fileta umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą,
pieprzem i delikatnie podsmażyć na maśle.
2. Masło rozpuścić w woku lub głębokiej patelni, dodać
drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz
starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wszystko wymieszać i smażyć do
momentu aż cebula i czosnek się zeszklą, następnie dodać ocet winny, śmietanę,
przecier pomidorowy, pomidory z puszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach kostkę rosołową
oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zredukowania sosu.
3. Kolendrę posiekać, orzechy nerkowca również posiekać i
podzielić na dwie części.
4. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
5. Do sosu dodać kawałki kurczaka, połowę posiekanych
orzechów, dokładnie wymieszać i całość gotować 5-10 minut.
6. Kurczaka podawać na ryżu, całość posypać posiekaną
kolendrą i orzeszkami nerkowca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz