sobota, 27 stycznia 2018

Indyjska potrawka z kurczakiem


Ostry, wyrazisty w smaku, bardzo aromatyczny,  pachnący cynamonem, curry i świeżym imbirem filet z kurczaka prosto z Indii to moja propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

Składniki:

500g fileta z kurczaka
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
30g świeżego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki curry
2 łyżki octu winnego
1 puszka pomidorów bez skórki
125g przecieru pomidorowego
1 drobiowa kostka rosołowa
100ml śmietany 30%
250ml wody
100g orzechów nerkowca
75g masła ekstra 82%
1/2 doniczki świeżej kolendry
sól
pieprz
150g dzikiego ryżu

Wykonanie:

1. Fileta umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i delikatnie podsmażyć na maśle.

2. Masło rozpuścić w woku lub głębokiej patelni, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek  oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wszystko wymieszać i smażyć do momentu aż cebula i czosnek się zeszklą, następnie dodać ocet winny, śmietanę, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach kostkę rosołową oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zredukowania sosu.

3. Kolendrę posiekać, orzechy nerkowca również posiekać i podzielić na dwie części.

4. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

5. Do sosu dodać kawałki kurczaka, połowę posiekanych orzechów, dokładnie wymieszać i całość gotować 5-10 minut.

6. Kurczaka podawać na ryżu, całość posypać posiekaną kolendrą i orzeszkami nerkowca.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz