sobota, 27 stycznia 2018

Domowe knedle z mięsem


Klasyczne kluseczki z farszem mięsnym otulone puszystym ciastem, okraszone podsmażoną cebulką i kiełbaską mają niepowtarzalny, obłędny smak i są świetną propozycją na tradycyjny, domowy obiad.

Składniki:

500g ziemniaków
150g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
pieprz

Farsz:
100g ugotowanego mięsa drobiowego
130g ugotowanego mięsa wieprzowego
1 cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz

Zasmażka:
120g kiełbaski wędzonej
1 cebula
oliwa

Wykonanie:

1. Farsz
Ugotowane mięso, drobno pokroić, a cebulę obrać i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojone mięso, całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudzić, przepuścić przez praskę, dodać mąki, jajko, sól, pieprz i zagnieść ciasto na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na około 15 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, spłaszczyć ją, nałożyć farsz, zlepić brzegi i uformować kulę. Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

3. Kiełbaskę i cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie. Ugotowane knedle podawać okraszone zasmażką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz