Klasyczne
kluseczki z farszem mięsnym otulone puszystym ciastem, okraszone podsmażoną
cebulką i kiełbaską mają niepowtarzalny, obłędny smak i są świetną propozycją
na tradycyjny, domowy obiad.
Składniki:
500g
ziemniaków
150g
mąki pszennej
3
łyżki mąki ziemniaczanej
1
jajko
sól
pieprz
Farsz:
100g
ugotowanego mięsa drobiowego
130g
ugotowanego mięsa wieprzowego
1
cebula
1
łyżka masła
sól
pieprz
Zasmażka:
120g
kiełbaski wędzonej
1
cebula
oliwa
Wykonanie:
1. Farsz
Ugotowane mięso, drobno pokroić, a cebulę obrać i
drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojone mięso, całość chwilę
smażyć. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Następnie wystudzić, przepuścić przez praskę, dodać mąki, jajko, sól, pieprz i
zagnieść ciasto na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na około 15 kawałków. Z
każdego kawałka uformować kulkę, spłaszczyć ją, nałożyć farsz, zlepić brzegi i uformować kulę. Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
3. Kiełbaskę i cebulę drobno pokroić, przesmażyć na
oliwie. Ugotowane knedle podawać okraszone zasmażką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz