sobota, 27 stycznia 2018

Ciasto a la Kinder Country


Bardzo słodkie ciasto na wzór słynnego batonika, z mocnym akcentem białej i mlecznej czekolady oraz chrupiącej preparowanej pszenicy z miodem. Idealne do małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

Biała masa:
350ml śmietany 30%
250g sera mascarpone
1 śmietan fix
200g białej czekolady
200g preparowanej pszenicy z miodem

Czekoladowa masa:
150ml śmietany 30%
200g mlecznej czekolady

Dodatkowo:
36 sztuk herbatników
50g preparowanej pszenicy z miodem

Wykonanie:

1. Biała masa:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać preparowaną pszenicę i ponownie delikatnie wymieszać.

2. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć herbatnikami, następnie wylać białą masę, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Czekoladowa masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej rozpuszczoną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką, wyłożyć do tortownicy i posypać preparowaną pszenicą. Wstawić do lodówki na około 120 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz