Bardzo
słodkie ciasto na wzór słynnego batonika, z mocnym akcentem białej i mlecznej czekolady oraz chrupiącej preparowanej pszenicy z miodem. Idealne do małej czarnej w gronie najbliższych.
Składniki:
Biała
masa:
350ml
śmietany 30%
250g
sera mascarpone
1
śmietan fix
200g
białej czekolady
200g
preparowanej pszenicy z miodem
Czekoladowa
masa:
150ml
śmietany 30%
200g
mlecznej czekolady
Dodatkowo:
36
sztuk herbatników
50g
preparowanej pszenicy z miodem
Wykonanie:
1. Biała masa:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić,
a śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Mascarpone zmiksować mikserem,
dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie wymieszać
szpatułką. Następnie dodać preparowaną pszenicę i ponownie delikatnie
wymieszać.
2. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć herbatnikami,
następnie wylać białą masę, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Czekoladowa masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić,
a śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej rozpuszczoną czekoladę. Całość
delikatnie wymieszać szpatułką, wyłożyć do tortownicy i posypać preparowaną
pszenicą. Wstawić do lodówki na około 120 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz