sobota, 27 stycznia 2018

Halaszle czyli węgierska zupa rybna



Moja wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny.

Składniki:

800g fileta z maruny
1,2l rybnego lub warzywnego bulionu
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
3 ziemniaki
2 marchewki
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz

Dodatkowo:

natka z pietruszki

Wykonanie:

1. Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 minut.

2. Marchew obrać i pokroić w półplasterki, ziemniaki i papryki w większą kostkę.

3. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć. Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem.

4. Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz