Moja
wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na
bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny.
Składniki:
800g
fileta z maruny
1,2l
rybnego lub warzywnego bulionu
2
żółte papryki
2
czerwone papryki
1
zielona papryka
3
ziemniaki
2
marchewki
3
cebule
3
ząbki czosnku
1
puszka krojonych pomidorów
2
łyżeczki ostrej papryki
2
łyżeczki słodkiej papryki
1
łyżeczka wędzonej papryki
3
łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Dodatkowo:
natka
z pietruszki
Wykonanie:
1. Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą,
pieprzem i odstawić na 20 minut.
2. Marchew obrać i pokroić w półplasterki, ziemniaki i
papryki w większą kostkę.
3. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno
posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć. Następnie wsypać
paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i
doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i
gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem.
4. Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz