sobota, 27 stycznia 2018

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym


Ciasto z dodatkiem marchewki to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna marchewka połączona z aromatem cynamonu, do tego orzeźwiająca brzoskwinia – to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje.

Składniki:

Ciasto marchewkowe
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
4 łyżeczki cynamonu
2/3 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki

Krem:
500g śmietany 30%
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe
1/2  szklanki wody

Polewa:
250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego
1 budyń śmietankowy

Dodatkowo:
marchewki z cukru

Wykonanie:

1. Ciasto marchewkowe
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz startą marchewkę. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm (u mnie forma kwiatka) wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części.

2. Krem
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części.

3. Mus brzoskwiniowy
Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia.

4. Polewa
Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i chwilkę studzić.

5. Wykończenie
Na pierwszy blat ciasta marchewkowego wyłożyć pierwszą część kremu, następnie wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie posmarować drugą częścią kremu, ułożyć drugi blat ciasta marchewkowego, posmarować trzecią częścią kremu i wylać resztę musu brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie posmarować ostatnią częścią kremu, ułożyć trzeci blat ciasta marchewkowego i polać polewą. Udekorować marchewkami z cukru.





7 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Świetnie kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy marchewka ma być startą na małych czy tych większych oczkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie na małych oczkach :)

      Usuń
    2. Nie bardzo rozumiem. 1/2 soku brzoskwiniowego dajemy do musu a drugie 1/2 do polewy?. A potem jak robie polewe: sok jeszcze na pòł?

      Usuń
    3. W musie jest sok z puszki - zalewa z brzoskwiń, natomiast w polewie jest sok kupny dowolnej firmy. Sok z musu, a sok z polewy nie mają ze sobą nic wspólnego. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Robiłam już 2x przepyszny ��

    OdpowiedzUsuń