Ciasto
z dodatkiem marchewki to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w
witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna marchewka połączona
z aromatem cynamonu, do tego orzeźwiająca brzoskwinia – to wszystko sprawia, że
całość idealnie się komponuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje.
Składniki:
Ciasto
marchewkowe
5
jaj
1
szklanka cukru
2
szklanki mąki pszennej
3
łyżeczki cukru wanilinowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
płaska łyżeczka sody
4
łyżeczki cynamonu
2/3
szklanki oleju
2
szklanki startej marchewki
Krem:
500g
śmietany 30%
250g
mascarpone
4
łyżki cukru pudru
Mus
brzoskwiniowy:
1
puszka brzoskwiń
2
galaretki cytrynowe
1/2 szklanki wody
Polewa:
250ml
soku marchewkowo-brzoskwiniowego
1
budyń śmietankowy
Dodatkowo:
marchewki
z cukru
Wykonanie:
1. Ciasto marchewkowe
Jajka
ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz startą marchewkę. Ciasto
przełożyć do formy o średnicy 23 cm (u mnie forma kwiatka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a
następnie przekroić na 3 części.
2. Krem
Śmietanę
ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser
mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem
podzielić na 4 części.
3. Mus
brzoskwiniowy
Brzoskwinie
z puszki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i
wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać
galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie
gotować). Pozostawić do wystudzenia.
4. Polewa
Połowę
soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie
wymieszać. Zdjąć z ognia i chwilkę studzić.
5. Wykończenie
Na
pierwszy blat ciasta marchewkowego wyłożyć pierwszą część kremu, następnie wlać
połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie posmarować drugą częścią kremu, ułożyć drugi
blat ciasta marchewkowego, posmarować trzecią częścią kremu i wylać resztę musu
brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie posmarować
ostatnią częścią kremu, ułożyć trzeci blat ciasta marchewkowego i polać polewą. Udekorować
marchewkami z cukru.
wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Świetnie kolory :)
OdpowiedzUsuńCzy marchewka ma być startą na małych czy tych większych oczkach?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie na małych oczkach :)
UsuńNie bardzo rozumiem. 1/2 soku brzoskwiniowego dajemy do musu a drugie 1/2 do polewy?. A potem jak robie polewe: sok jeszcze na pòł?
UsuńW musie jest sok z puszki - zalewa z brzoskwiń, natomiast w polewie jest sok kupny dowolnej firmy. Sok z musu, a sok z polewy nie mają ze sobą nic wspólnego. Pozdrawiam
UsuńRobiłam już 2x przepyszny ��
OdpowiedzUsuń