Moja
wersja tradycyjnych włoskich kluseczek z dodatkiem wyrazistych suszonych
pomidorów, podanych z niezwykle aromatycznym bazyliowym pesto.
Składniki:
Gnocchi:
1kg
ziemniaków
300g
mąki pszennej
8
suszonych pomidorów
1
jajko
sól
pieprz
Pesto:
75ml
oliwy z oliwek
70g
ziemnych orzechów
2
ząbki czosnku
35g
listków bazylii
20g
świeżego kopru
30g
świeżej natki z pietruszki
2
łyżki soku z limonki
skórka
z limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Gnocchi
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko
osolonej wodzie, odcedzić i lekko wystudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę do
ziemniaków, dodać jajko, mąkę, drobno posiekane suszone pomidory, pieprz i sól.
Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałeczki o średnicy około 2 cm, podsypując mąką żeby ciasto się nie przyklejało. Każdy
wałeczek pokroić na 2 cm kluseczki. Na każdej z kluseczek wykonać widelcem
charakterystyczne rowki, na których utrzymuje się pesto. Kluseczki wrzucać
partiami do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
2. Pesto
Zioła umyć, wrzucić do blendera, wlać oliwę, dodać
pozostałe składniki i zmiksować do postaci pesto.
3. Ciepłe kluseczki wymieszać z przygotowanym pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz