sobota, 27 stycznia 2018

Gnocchi z bazyliowym pesto



Moja wersja tradycyjnych włoskich kluseczek z dodatkiem wyrazistych suszonych pomidorów, podanych z niezwykle aromatycznym bazyliowym pesto.

Składniki:

Gnocchi:

1kg ziemniaków
300g mąki pszennej
8 suszonych pomidorów
1 jajko
sól
pieprz

Pesto:

75ml oliwy z oliwek
70g ziemnych orzechów
2 ząbki czosnku
35g listków bazylii
20g świeżego kopru
30g świeżej natki z pietruszki
2 łyżki soku z limonki
skórka z limonki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Gnocchi
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i lekko wystudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, drobno posiekane suszone pomidory, pieprz i sól. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałeczki o średnicy około 2 cm, podsypując mąką żeby ciasto się nie przyklejało. Każdy wałeczek pokroić na 2 cm kluseczki. Na każdej z kluseczek wykonać widelcem charakterystyczne rowki, na których utrzymuje się pesto. Kluseczki wrzucać partiami do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

2. Pesto
Zioła umyć, wrzucić do blendera, wlać oliwę, dodać pozostałe składniki i zmiksować do postaci pesto.

3. Ciepłe kluseczki wymieszać z przygotowanym pesto. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz