sobota, 27 stycznia 2018

Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu


Domowe placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również idealny pomysł na lekki deser z jabłkami.

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
25g drożdży
2 jajka
3 jabłka
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
masło klarowane

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, mieszać do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10-15 minut.

2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski zasypać cukrem brązowym i cynamonem, odstawić na 10 minut.

3. Do miski przełożyć jajka, mleko, zmiksować mikserem następnie dodać drożdże, mąkę i jabłka, ponownie zmiksować mikserem do połączenia składników.

4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.

5. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz