Domowe
placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu
jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również
idealny pomysł na lekki deser z jabłkami.
Składniki:
1,5
szklanki mąki pszennej
1
szklanka mleka
25g
drożdży
2
jajka
3
jabłka
3
łyżki cukru brązowego
2
łyżki cukru
2
łyżeczki cynamonu
masło
klarowane
Wykonanie:
1. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, mieszać do momentu
rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10-15 minut.
2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w
drobną kosteczkę. Przełożyć do miski zasypać cukrem brązowym i cynamonem,
odstawić na 10 minut.
3. Do miski przełożyć jajka, mleko, zmiksować mikserem
następnie dodać drożdże, mąkę i jabłka, ponownie zmiksować mikserem do
połączenia składników.
4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła,
nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć a następnie odwrócić placuszki i usmażyć
na drugiej stronie.
5. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz