sobota, 27 stycznia 2018

Czekoladowy omlet z pomarańczą i bitą śmietaną


Omlet to także świetny pomysł na szybki deser z bitą śmietaną i świeżą pomarańczą. Idealnym uzupełnieniem tego wyjątkowego omletu jest zastygająca czekolada, która jeszcze bardziej podkreśla jego mocno czekoladowy, słodki smak.

Składniki:

Omlet
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
8 kostek mlecznej czekolady
1 łyżka cukru pudru
olej

100ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 pomarańcza
50g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
posiekane orzeszki ziemne do posypania

Wykonanie:

1. Omlet
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić. Następnie zmiksować żółtka z cukrem na puch, dodać rozpuszczoną czekoladą, mąkę i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem usmażyć omlet.

3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pomarańczę obrać i pozbawić białej błonki, a czekoladę rozpuścić w mleku.

4. Czekoladowy omlet posmarować bitą śmietaną, ułożyć pomarańcze, polać czekoladową polewą i na wierzchu posypać posiekanymi orzeszkami.



2 komentarze: