Omlet
to także świetny pomysł na szybki deser z bitą śmietaną i świeżą pomarańczą.
Idealnym uzupełnieniem tego wyjątkowego omletu jest zastygająca czekolada,
która jeszcze bardziej podkreśla jego mocno czekoladowy, słodki smak.
Składniki:
Omlet
2 jajka
2 jajka
1
łyżka mąki pszennej
8
kostek mlecznej czekolady
1
łyżka cukru pudru
olej
100ml
śmietany 30%
1
łyżeczka cukru pudru
1
pomarańcza
50g
mlecznej czekolady
2
łyżki mleka
posiekane
orzeszki ziemne do posypania
Wykonanie:
1. Omlet
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić.
Następnie zmiksować żółtka z cukrem na puch, dodać rozpuszczoną czekoladą, mąkę i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem usmażyć
omlet.
3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pomarańczę
obrać i pozbawić białej błonki, a czekoladę rozpuścić w mleku.
4. Czekoladowy omlet posmarować bitą śmietaną, ułożyć
pomarańcze, polać czekoladową polewą i na wierzchu posypać posiekanymi orzeszkami.
mmmm aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie smaków :) poproszę :)
OdpowiedzUsuń