środa, 31 stycznia 2018

Drobiowe roladki nadziewane groszkiem, bazylią i orzeszkami



Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym połączeniu ze zdrowymi, bogatymi w witaminy i składniki mineralne warzywami oraz orzeszkami. Dzięki takim dodatkom całość tworzy potrawę o wyjątkowym i niezwykłym smaku.

Składniki:

800g fileta z kurczaka
sól
pieprz
jajka
bułka tarta

Farsz:
350g mrożonego zielonego groszku
100g liści świeżej bazylii
100g niesolonych orzeszków ziemnych
100g żółtego sera
80ml oliwy z oliwek
sól morska
pieprz

Wykonanie:

1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, a następnie rozbić delikatnie tłuczkiem. Z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem.

2. Groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

3. Bazylię, orzeszki, żółty ser, oliwę z oliwek i groszek zmiksować razem w blenderze do takiego stopnia żeby widoczne były niewielkie cząstki składników. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

4. Tak przygotowany farsz nakładać na każdy plaster fileta, zwinąć w roladkę, obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz