środa, 31 stycznia 2018

Chłopskie smarowidło



Tradycyjny mięsny smalec na bazie słoniny, kiełbasy wzbogacony smakiem smażonej cebulki, czosnku, aromatycznych przypraw i słodkich jabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej narodowej przystawki Polaków.

Składniki:

1kg słoniny bez skóry
3 cebule
1 cebula czerwona
350g kiełbasy
2 jabłka
4 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Cebule drobno posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę, obrać jabłko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, topić cały czas mieszając do uzyskania skwarek koloru słomianego. Następnie dodać cebule, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jabłko. Smażyć wszystko jeszcze kilka minut. Całość dokładnie wymieszać a następnie doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Po lekkim wystudzeniu przelać do słoiczków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz