Tradycyjny
mięsny smalec na bazie słoniny, kiełbasy wzbogacony smakiem smażonej cebulki,
czosnku, aromatycznych przypraw i słodkich jabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej
narodowej przystawki Polaków.
Składniki:
1kg
słoniny bez skóry
3
cebule
1
cebula czerwona
350g
kiełbasy
2
jabłka
4
łyżeczki majeranku
3
ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Cebule drobno posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę,
obrać jabłko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka,
topić cały czas mieszając do uzyskania skwarek koloru słomianego. Następnie
dodać cebule, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jabłko. Smażyć
wszystko jeszcze kilka minut. Całość dokładnie wymieszać a następnie doprawić
majerankiem, solą i pieprzem. Po lekkim wystudzeniu przelać do słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz