Domowy
chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem, niezwykle
aromatycznymi oliwkami i dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami to
idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki.
Składniki:
240g
mąki kukurydzianej
240g
mąki pszennej
7g
suszonych drożdży
2
łyżeczki cukru pudru
1
płaska łyżeczka soli morskiej
2
jajka
100ml
wody
100ml
mleka
60g
masła
masło
do wysmarowania keksówki
Pasta
czosnkowa:
50ml
oliwy z oliwek extra
4
ząbki czosnku
świeżo
zmielony pieprz
szczypta
soli
Dodatkowo:
110g
czarnych oliwek
100g
suszonych pomidorów
Wykonanie:
1. Mąki przesiać do
miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło w mleku i wodzie (ciepłe). Ciasto zagnieść do uzyskania
jednolitej, gładkiej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
następnie doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
3. Oliwki pokroić na
plasterki, a suszone pomidory drobno posiekać.
4. Wyrośnięte ciasto
rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 60 cm, a następnie pociąć na
14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i
posypać oliwkami i suszonymi pomidorami. Prostokąty ułożyć jeden na drugim i
przekroić na pół. Następnie tak pokrojone ciasto ułożyć pionowo w wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
5. Po tym czasie
wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez
około 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz