sobota, 27 stycznia 2018

Domowe ziemniaczane rozetki


Przypieczone z wierzchu, miękkie w środku i wytwornie wyglądające rozetki to wspaniały ziemniaczany dodatek do obiadu.

Składniki:

1kg ziemniaków
2 żółtka
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

1. Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać żółtka, wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

2. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, a następnie wyciskać rozetki na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz