Przypieczone
z wierzchu, miękkie w środku i wytwornie wyglądające rozetki to wspaniały ziemniaczany dodatek do obiadu.
Składniki:
1kg
ziemniaków
2
żółtka
sól
pieprz
szczypta
gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1. Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie do
miękkości. Lekko przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Następnie dodać żółtka, wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem i gałką
muszkatołową.
2. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z
końcówką w kształcie gwiazdki, a następnie wyciskać rozetki na blachę do
pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około
20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz