Szybkie
w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są
doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie. Podane na
grzankach idealnie sprawdzą się jako przystawka lub w roli imprezowej
przekąski.
Składniki:
225g
obranych, pozbawionych żyłek mrożonych krewetek
2cm
świeżego imbiru
sok
z wyciśniętej 1 cytryny
1
papryczka chilli
2
pęczki świeżej natki z pietruszki
1,5
łyżeczki curry
2
suszone pomidory
oliwa
z oliwek
chleb
Wykonanie:
1. Imbir obrać i posiekać na drobne kawałki, papryczkę
chilli przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i drobno posiekać. Natkę z pietruszki
oraz suszone pomidory również posiekać.
2. Krewetki płukać pod bieżącą ciepłą wodą do momentu aż
się rozmrożą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
3. Krewetki przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą,
dodać imbir, papryczkę i wszystko smażyć około 3-4 minut. Następnie dodać sok z
wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę oraz curry, dokładnie wymieszać i całość
chwilę podgotować. Na koniec dodać kilka kropel oliwy z oliwek i dokładnie
wymieszać.
4. Na rozgrzanej patelni grillowej przygotować
zrumienione grzanki.
5. Krewetki wyłożyć na przygotowane grzanki i na wierzchu
posypać posiekanymi suszonymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz