piątek, 26 stycznia 2018

Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą


Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów.

Składniki:

Biszkopt makowy:
1 szklanka maku
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jajek
3 łyżki wody

Masa waniliowa:
1 kg sera delfiko o smaku waniliowym
250g masła extra
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanka mleka
1 łyżka żelatyny

Masa porzeczkowa:
450g dżemu porzeczkowego
1 galaretka porzeczkowa lub wiśniowa
1/3 szklanki wrzątku

Dodatkowo:
150g płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm x 40cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić na 2 blaty.

2. Masa porzeczkowa:
Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki, następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do dżemu i całość dokładnie wymieszać.

3. Masa waniliowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami ser waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu.

4. Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.

5. Składanie ciasta:
Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy waniliowej, przykryć drugim blatem makowym i posmarować resztą masy waniliowej, na wierzchu posypać uprażonymi płatkami migdałów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz