Rewelacyjne
makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej
porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla
fanów lekkich, nie za słodkich deserów.
Składniki:
Biszkopt
makowy:
1
szklanka maku
1
szklanka maki pszennej
1
szklanka cukru
2
łyżeczki proszku do pieczenia
7
jajek
3
łyżki wody
Masa
waniliowa:
250g
masła extra
1
szklanka cukru pudru
2
łyżki cukru wanilinowego
1/2
szklanka mleka
1
łyżka żelatyny
Masa
porzeczkowa:
450g
dżemu porzeczkowego
1
galaretka porzeczkowa lub wiśniowa
1/3
szklanki wrzątku
Dodatkowo:
150g
płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na
sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm x 40cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić na 2 blaty.
2. Masa porzeczkowa:
Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do
rozpuszczenia galaretki, następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym
czasie wlać do dżemu i całość dokładnie wymieszać.
3. Masa waniliowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami
mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć
żelatynę i całość wymieszać, wystudzić. Masło
z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami ser waniliowy i
cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie
wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na
posmarowanie wierzchu.
4. Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej
patelni.
5. Składanie ciasta:
Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę
masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem
i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć drugą
połowę masy waniliowej, przykryć drugim blatem makowym i posmarować resztą masy
waniliowej, na wierzchu posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz