Domowe
chrupiące bułeczki nadziewane farszem jajecznym z papryką, szynką, aromatyczną
cebulką z wyrazistym czosnkiem, zapieczone serem i posypane świeżym
szczypiorkiem to doskonały pomysł na szybkie i smaczne śniadanie.
Składniki:
4
bagietki (długość 25cm)
4
jajka
100ml
mleka
1/2
cebuli
1
ząbek czosnku
1/2
pęczka szczypiorku
150g
szynki
1
czerwona papryka
200g
żółtego sera gouda
1
łyżka masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Z każdej bagietki lekko ściąć wierzch i wydrążyć
środek.
2. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać
drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość chwilę przesmażyć.
3. Do miski wybić jajka, dodać mleko, dokładnie
roztrzepać. Następnie dodać podsmażoną szynkę z cebulą i czosnkiem, pokrojoną w
kostkę paprykę, posiekany szczypiorek i połowę startego żółtego sera. Całość doprawić
solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
4. Do każdej wydrążonej bagietki nałożyć farsz, posypać
pozostałą ilością żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec przez około 20-25 minut. Podawać posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz