piątek, 26 stycznia 2018

Chrupiące kolorowe bagietki


Domowe chrupiące bułeczki nadziewane farszem jajecznym z papryką, szynką, aromatyczną cebulką z wyrazistym czosnkiem, zapieczone serem i posypane świeżym szczypiorkiem to doskonały pomysł na szybkie i smaczne śniadanie.

Składniki:

4 bagietki (długość 25cm)
4 jajka
100ml mleka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
150g szynki
1 czerwona papryka
200g żółtego sera gouda
1 łyżka masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Z każdej bagietki lekko ściąć wierzch i wydrążyć środek.

2. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość chwilę przesmażyć.

3. Do miski wybić jajka, dodać mleko, dokładnie roztrzepać. Następnie dodać podsmażoną szynkę z cebulą i czosnkiem, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek i połowę startego żółtego sera. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

4. Do każdej wydrążonej bagietki nałożyć farsz, posypać pozostałą ilością żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Podawać posypane szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz