wtorek, 30 stycznia 2018

Bruschetty ze świeżymi pomidorami i pachnącą bazylią


Moja wersja chrupiącej włoskiej przekąski oparta na pieczywie posmarowanym oliwą i roztartym czosnkiem z dodatkiem dojrzewających w słońcu świeżych pomidorów, aromatycznych oliwek i pachnącej świeżej bazylii.

Składniki:

1 bułka bagietka
3 pomidory
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
60g żółtego sera
sól
pieprz
świeża bazylia
kilka oliwek

Wykonanie:

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i odsączyć z nadmiaru soku, a następnie wymieszać ze startym żółtym serem.

2. Bagietkę pokroić pod kątem na kromki o grubości około 1 cm, skropić oliwą z oliwek i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie na każdą kromkę nałożyć farsz z pomidorów i sera.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla do momentu aż kromki się zrumienią.

4. Przed podaniem doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą, posypać świeżą posiekaną bazylią i pokrojonymi w plasterki oliwkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz