Moja
wersja chrupiącej włoskiej przekąski oparta na pieczywie posmarowanym oliwą i
roztartym czosnkiem z dodatkiem dojrzewających w słońcu świeżych pomidorów,
aromatycznych oliwek i pachnącej świeżej bazylii.
Składniki:
1
bułka bagietka
3
pomidory
3
ząbki czosnku
oliwa
z oliwek
60g
żółtego sera
sól
pieprz
świeża
bazylia
kilka
oliwek
Wykonanie:
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i
odsączyć z nadmiaru soku, a następnie wymieszać ze startym żółtym serem.
2. Bagietkę pokroić pod kątem na kromki o grubości około
1 cm, skropić oliwą z oliwek i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie na każdą kromkę nałożyć farsz z pomidorów i sera.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją
grilla do momentu aż kromki się zrumienią.
4. Przed podaniem doprawić świeżo zmielonym pieprzem,
solą, posypać świeżą posiekaną bazylią i pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz