czwartek, 25 stycznia 2018

Chrupiące udka nadziane nutą słodkości


Popularne na naszych stołach mięso z kurczaka otulone chrupiącą skórką, nadziewane ryżem połączonym ze słodkimi jabłkami pachnącymi cynamonem to świetna propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie mięsa z owocami.

Składniki:

4 udka z kurczaka
1 jabłko
50g ryżu
1 łyżeczka cynamonu
słodka papryka
sól
pieprz
cukier
oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Wykonanie:

1. Udka pozbawić kości, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na około 30 minut.

2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w grubszą kostkę. Ryż wymieszać z kawałkami jabłka, dodać cynamon i szczyptę cukru. Całość dokładnie wymieszać.

3. Udka faszerować ryżem z jabłkami i cynamonem, spiąć wykałaczkami i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz