Takie
ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę
czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha.
Składniki:
Biszkopt
:
4
jajka
1/2
szklanki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
3/4
szklanki cukru
1
łyżeczka cukru wanilinowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
łyżeczki kakao
szczypta
soli
olej
Warstwa
brzoskwiniowa:
1
puszka brzoskwiń
2
galaretki brzoskwiniowe
800ml
wrzątku
1
łyżeczka żelatyny
Masa
czekoladowa:
100g
mlecznej czekolady
500ml
śmietany 36%
3
łyżki cukru pudru
1
łyżeczka żelatyny
4
łyżki mleka
Poncz:
100ml
syropu z brzoskwiń
20ml
wody
Polewa:
150g
mlecznej czekolady
4
łyżki śmietany 30%
1
łyżka masła
posypka
karmelowa
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
2. Warstwa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać brzoskwinie i dokładnie wymieszać.
3. Masa czekoladowa:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczoną w mleku żelatynę (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) . Całość dokładnie wymieszać.
4. Poncz:
Syrop z brzoskwiń wymieszać z wodą.
5. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
6. Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę brzoskwiniową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką karmelową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz