czwartek, 25 stycznia 2018

Brzoskwiniowa delicja


Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha.

Składniki:

Biszkopt :
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
olej

Warstwa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
800ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny

Masa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
500ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki mleka

Poncz:
100ml syropu z brzoskwiń
20ml wody

Polewa:
150g mlecznej czekolady
4 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła
posypka karmelowa

Wykonanie:

1. Biszkopt 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.

2. Warstwa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać brzoskwinie i dokładnie wymieszać.

3. Masa czekoladowa:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczoną w mleku żelatynę (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) . Całość dokładnie wymieszać.

4. Poncz: 
Syrop z brzoskwiń wymieszać z wodą.

5. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.

6. Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem,  wylać warstwę brzoskwiniową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką karmelową. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz