środa, 24 stycznia 2018

Ai Cecinelli czyli rybna pizza


Chrupiące cienkie ciasto, łosoś, tuńczyk, krewetki, pachnący sos pomidorowy i aromatyczne czarne oliwki to przepis na uwielbiany przez nas, idealny płaski placek rodem ze słonecznej Italii z dużą ilością rybnych dodatków.

Składniki:

Ciasto:
42g świeżych drożdży
300g mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oliwa do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów krojonych
1 łyżka oregano
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Pozostałe składniki:
200g wędzonego fileta z łososia
130g krewetek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
150g pieczarek
1 garść kukurydzy z puszki
kilka czarnych oliwek
300g żółtego sera gouda
sól
pieprz
oregano

Wykonanie:

1. Ciasto
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wodę i drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 40 cm wysmarowanej oliwą. 

2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie.

4. Krewetki dokładnie umyć, tuńczyka odsączyć z zalewy, a wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki.

5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki wędzonego łososia, pieczarki, tuńczyka, surowe krewetki, kukurydzę, oliwki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30-35 minut. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz