Krem
to ciekawy pomysł na lekki, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad
przyrządzony głównie z zielonych, pełnych witamin warzyw.
Składniki:
500g
brokułu
1
pęczek szczypiorku
1
szklanka zielonego groszku
1litr
bulionu drobiowego
2
cebule
2
ząbki czosnku
oliwa
z oliwek
sól
pieprz
Grzanki:
3-4
kromki chleba tostowego
zioła
prowansalskie
oliwa
Wykonanie:
1. Brokuł umyć i podzielić na różyczki.
2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o
grubszym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Wlać bulion, zagotować, dodać brokuł i gotować około 8 minut. Po tym czasie dodać zielony
groszek i szczypiorek. Gotować około 4 minut.
3. Wszystko zmiksować blenderem do postaci kremu,
doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4. Grzanki:
Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami
prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią.
5. Krem podawać z przygotowanymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz