piątek, 26 stycznia 2018

Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkiem



Krem to ciekawy pomysł na lekki, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad przyrządzony głównie z zielonych, pełnych witamin warzyw. 

Składniki:

500g brokułu
1 pęczek szczypiorku
1 szklanka zielonego groszku
1litr bulionu drobiowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Grzanki:
3-4 kromki chleba tostowego
zioła prowansalskie
oliwa

Wykonanie:

1. Brokuł umyć i podzielić na różyczki.

2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubszym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Wlać bulion, zagotować, dodać brokuł i gotować około 8 minut. Po tym czasie dodać zielony groszek i szczypiorek. Gotować około 4 minut.

3. Wszystko zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

4. Grzanki:
Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią.

5. Krem podawać z przygotowanymi grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz