Prawdziwy
naturalny chlebek, pachnący świeżą bazylią, z delikatnym posmakiem czosnku, a
co najważniejsze bez żadnych konserwantów i ulepszaczy.
Składniki:
3
szklanki mąki pszennej
7g
suszonych drożdży
1
łyżeczka cukru
2
jajka
100ml
mleka
100ml
wody
80g
masła
1
łyżeczka soli morskiej
masło
do wysmarowania keksówki
Pasta
bazyliowa:
50g
liści świeżej bazylii
60g
orzeszków ziemnych solonych
60ml
oliwy z oliwek
1
ząbek czosnku
40g
startej mozzarelli
świeżo
zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Pasta bazyliowa:
Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie pociąć na 20 prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą bazyliową i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 45 minut.
50g bazylii to ile mniej wiecej?
OdpowiedzUsuńMniej więcej liście z dwóch małych doniczek.
OdpowiedzUsuń