czwartek, 25 stycznia 2018

Bazyliowy chlebek


Prawdziwy naturalny chlebek, pachnący świeżą bazylią, z delikatnym posmakiem czosnku, a co najważniejsze bez żadnych konserwantów i ulepszaczy.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
7g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 jajka
100ml mleka
100ml wody
80g masła
1 łyżeczka soli morskiej
masło do wysmarowania keksówki

Pasta bazyliowa:
50g liści świeżej bazylii
60g orzeszków ziemnych solonych
60ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
40g startej mozzarelli
świeżo zmielony pieprz
sól


Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Pasta bazyliowa:
Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie pociąć na 20 prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą bazyliową i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 45 minut.






2 komentarze: