piątek, 26 stycznia 2018

Bazyliowe ślimaczki


Bazyliowe ślimaczki z pomidorowego ciasta naleśnikowego nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej bazylii są świetnym pomysłem na wegetariańską, lekką przystawkę lub imprezową przekąskę.

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
300g mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz

Pesto:
50g liści świeżej bazylii
60g ziemnych orzeszków
1 ząbek czosnku
60ml oliwy z oliwek
10ml soku z cytryny
skórka z cytryny
40g startego parmezanu

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

2. Pesto:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Naleśniki posmarować pesto, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o grubości około 1,5 cm.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz