Bazyliowe
ślimaczki z pomidorowego ciasta naleśnikowego nadziewane aromatycznym zielonym
pesto ze świeżej bazylii są świetnym pomysłem na wegetariańską, lekką przystawkę lub imprezową przekąskę.
Składniki:
Ciasto:
1
szklanka mleka
1
szklanka wody gazowanej
300g
mąki pszennej
2
żółtka
1
jajko
2
czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1
płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
Pesto:
50g
liści świeżej bazylii
60g
ziemnych orzeszków
1
ząbek czosnku
60ml
oliwy z oliwek
10ml
soku z cytryny
skórka
z cytryny
40g
startego parmezanu
Wykonanie:
1. Wszystkie
składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do
smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
2. Pesto:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować do
postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Naleśniki posmarować pesto, zwinąć w rulon i
pokroić na kawałki o grubości około 1,5 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz