sobota, 20 czerwca 2020

Szpinakowe krokiety z kurczakiem i pieczarkami


Krokiety z dodatkiem szpinaku, nadziewane delikatnym kurczakiem z dużą ilością pieczarek i aromatycznych dodatków są doskonałą propozycją na przystawkę, przekąskę oraz pełnowartościowe danie obiadowe.

Składniki:

Ciasto:
180g mrożonego szpinaku
220g mąki pszennej
500ml mleka
3 jajka
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Farsz:
400g fileta z kurczaka
300g pieczarek
1 por
1 cebula
1 ząbek czosnku
100g żółtego sera
2 łyżki masła
sól
pieprz

Dodatkowo:
3 jajka
bułka tarta

Wykonanie:

1. Ciasto:
Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody, zblendować z polową ilości mleka. Następnie dodać pozostałą ilość mleka, mąkę, jajka i olej. Składniki wymieszać mikserem i doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki z obydwu stron na suchej rozgrzanej patelni.

2. Farsz:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Ser zetrzeć na tarce, pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w piórka, a czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, lekko zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, por i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie dodać filet z kurczaka i jeszcze całość razem smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać żółty ser, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Farsz nakładać na szpinakowe naleśniki, następnie zwinąć je w krokiety, obtoczyć w rozkłóconym jajku i zrumienić z obu stron na rozgrzanej patelni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz