Lekkie
ciasto na bazie biszkoptu z przyprawami korzennymi, lekko kwaskowej konfitury z
czarnej porzeczki i masy śmietanowej to ciekawa propozycja do świątecznej kawki w gronie najbliższych.
Składniki:
Biszkopt
piernikowy:
4
jajka
100g
cukru
80g
mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka przyprawy do piernika
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka kakao
Masa
śmietanowa:
250g
śmietany 36%
200g
sera mascarpone
3
łyżki cukru pudru
Polewa:
100g
mlecznej czekolady
1
łyżka masła
3
łyżki śmietany 30%
Dodatkowo:
280g
konfitury z czarnej porzeczki
kilka
pierników
kolorowe
perełki dekoracyjne
Wykonanie:
1.
Biszkopt piernikowy:
Białka
ubić na sztywno, dodać kolejno po łyżce cukru i dalej ubijać aż masa będzie
gęsta i błyszcząca. Następnie dodać żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem
do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, i kakao. Całość dokładnie
wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30 cm x 38 cm wyłożonej papierem do
pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 12 minut. Po
tym czasie jeszcze ciepły biszkopt, krótszym bokiem wyłożyć na lekko oprószoną
cukrem pudrem ściereczkę i zwinąć w rulon.
2.
Masa śmietanowa:
Śmietanę
ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i
całość dokładnie wymieszać szpatułką (3 łyżki zostawić na dekorację).
3.
Po tym czasie rozwinąć biszkopt, posmarować konfiturą porzeczkową, posmarować
masą śmietanową i delikatnie zwinąć w roladę. Gotową roladę wstawić do lodówki
na około 60 minut.
4.
Polewa:
Czekoladę
połamać w kostki, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietanę i rozpuścić w
kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
5. Gotową polewą polać roladę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po
tym czasie udekorować bitą śmietaną, kolorowymi perełkami i piernikami.
Śnieżna biel porcelany Bone China oraz delikatnie falujące
kształty produktów Fala zwrócą uwagę każdego gościa. Dzięki wzmocnionym brzegom
oraz specjalnej powłoce porcelana jest odporna na obtłuczenia oraz inne
uszkodzenia mechaniczne, nadaje się do używania w kuchence mikrofalowej oraz
mycia w zmywarce. Klasyczna elegancja linii Fala świetnie sprawdzi się zarówno
podczas wyjątkowych okazji, jak i codziennego stosowania. To idealna oprawa
świątecznego obiadu oraz kawy z przyjaciółką.
Nie macie pomysłów na świąteczne prezenty?
Zajrzyjcie na https://ambition.pl/kolekcja/kolekcja-fala , a z pewnością znajdziecie wymarzone podarunki dla Waszych najbliższych.
Idealnym dodatkiem w kuchni pomocnym zarówno podczas
pieczenia jak i gotowania są rękawice kuchenne. Jeśli dodatkowo mają bajeczne
kolory i niezwykle funkcjonalny, praktyczny kształt, nie tylko ożywią kuchnię
ale przede wszystkim idealnie zabezpieczą przed poparzeniem. W kolekcji Frida
dostępne są unikalne rękawice wykonane z neoprenu, materiału wyjątkowo
odpornego na działanie zarówno bardzo wysokich do 260°C jak i bardzo niskich
temperatur oraz na uszkodzenia mechaniczne.
Bardzo efektowne ciasto piernikowe, super wykonanie:) palce lizać ... :)
OdpowiedzUsuńSuperrrrrr :)
OdpowiedzUsuńSekretny pomysł z ta rolada piernikowa na święta
OdpowiedzUsuńSuper przepis robiłam w zeszłym roku na święta teraz też będzie 😉
OdpowiedzUsuń