czwartek, 5 grudnia 2019

Piernikowa rolada z nutą czarnej porzeczki


Lekkie ciasto na bazie biszkoptu z przyprawami korzennymi, lekko kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki i masy śmietanowej to ciekawa propozycja do  świątecznej kawki w gronie najbliższych.

Składniki:

Biszkopt piernikowy:
4 jajka
100g cukru
80g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao

Masa śmietanowa:
250g śmietany 36%
200g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Polewa:
100g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 30%

Dodatkowo:
280g konfitury z czarnej porzeczki
kilka pierników
kolorowe perełki dekoracyjne

Wykonanie:

1. Biszkopt piernikowy:
Białka ubić na sztywno, dodać kolejno po łyżce cukru i dalej ubijać aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Następnie dodać żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, i kakao. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30 cm x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt, krótszym bokiem wyłożyć na lekko oprószoną cukrem pudrem ściereczkę i zwinąć w rulon.

2. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i całość dokładnie wymieszać szpatułką (3 łyżki zostawić na dekorację).

3. Po tym czasie rozwinąć biszkopt, posmarować konfiturą porzeczkową, posmarować masą śmietanową i delikatnie zwinąć w roladę. Gotową roladę wstawić do lodówki na około 60 minut.

4. Polewa:
Czekoladę połamać w kostki, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

5. Gotową polewą polać roladę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, kolorowymi perełkami i piernikami.



Śnieżna biel porcelany Bone China oraz delikatnie falujące kształty produktów Fala zwrócą uwagę każdego gościa. Dzięki wzmocnionym brzegom oraz specjalnej powłoce porcelana jest odporna na obtłuczenia oraz inne uszkodzenia mechaniczne, nadaje się do używania w kuchence mikrofalowej oraz mycia w zmywarce. Klasyczna elegancja linii Fala świetnie sprawdzi się zarówno podczas wyjątkowych okazji, jak i codziennego stosowania. To idealna oprawa świątecznego obiadu oraz kawy z przyjaciółką.


Nie macie pomysłów na świąteczne prezenty? 
Zajrzyjcie na https://ambition.pl/kolekcja/kolekcja-fala , a z pewnością znajdziecie wymarzone podarunki dla Waszych najbliższych.







Idealnym dodatkiem w kuchni pomocnym zarówno podczas pieczenia jak i gotowania są rękawice kuchenne. Jeśli dodatkowo mają bajeczne kolory i niezwykle funkcjonalny, praktyczny kształt, nie tylko ożywią kuchnię ale przede wszystkim idealnie zabezpieczą przed poparzeniem. W kolekcji Frida dostępne są unikalne rękawice wykonane z neoprenu, materiału wyjątkowo odpornego na działanie zarówno bardzo wysokich do 260°C jak i bardzo niskich temperatur oraz na uszkodzenia mechaniczne.




4 komentarze:

  1. Katarzyna Wiater6 grudnia 2019 22:36

    Bardzo efektowne ciasto piernikowe, super wykonanie:) palce lizać ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Basia Borysiak8 grudnia 2019 15:29

    Superrrrrr :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sekretny pomysł z ta rolada piernikowa na święta

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis robiłam w zeszłym roku na święta teraz też będzie 😉

    OdpowiedzUsuń