wtorek, 14 maja 2019

Soczysty hamburger z cytrynową nutą


Tradycyjne wołowe burgery o lekkiej cytrynowej nucie, podane w chrupiącej bułce, z pikantną czerwoną cebulą, świeżym pomidorem, lekko orzechową rukolą i konserwowym ogórkiem to świetna alternatywa dla klasycznych hamburgerów.

Składniki:

500g wołowiny z łopatki
1 czerwona cebula
1 jajko
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki natki z pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia

Dodatkowo:
4 bułki do hamburgerów
garść rukoli
2 ogórki konserwowe
2 pomidory
1 czerwone cebula
4 plastry żółtego sera
4 łyżki ketchupu pikantnego

Wykonanie:

1. Wołowinę i cebulę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, skórkę i sok z cytryny, kolendrę, natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Z gotowej masy mięsnej uformować 4 okrągłe burgery o grubości około 2 cm, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.

3. Cebulę obrać, pokroić w plastry, pomidory i ogórki również pokroić w plastry.

4. Bułki przekroić poprzecznie na pół i lekko podpiec w piekarniku. Na każdym spodzie bułki położyć po jednym plasterku żółtego sera, kilka krążków czerwonej cebuli, plasterki pomidora, ogórka, ketchup, wołowy burger, liście rukoli i przykryć górą bułki.





1 komentarz:

  1. Ja wolę nieco bardziej przypieczone burgery :) Chętnie spróbuję tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń