Tradycyjne
wołowe burgery o lekkiej cytrynowej nucie, podane w chrupiącej bułce, z
pikantną czerwoną cebulą, świeżym pomidorem, lekko orzechową rukolą i
konserwowym ogórkiem to świetna alternatywa dla klasycznych hamburgerów.
Składniki:
500g
wołowiny z łopatki
1
czerwona cebula
1
jajko
1
łyżeczka skórki z cytryny
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżeczka mielonej kolendry
2
łyżki natki z pietruszki
sól
pieprz
olej
rzepakowy
bułka
tarta do obtoczenia
Dodatkowo:
4
bułki do hamburgerów
garść
rukoli
2
ogórki konserwowe
2
pomidory
1
czerwone cebula
4
plastry żółtego sera
4
łyżki ketchupu pikantnego
Wykonanie:
1.
Wołowinę i cebulę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, skórkę i sok z
cytryny, kolendrę, natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą
masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.
Z gotowej masy mięsnej uformować 4 okrągłe burgery o grubości około 2 cm, lekko
obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej
strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
3.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, pomidory i ogórki również pokroić w plastry.
4. Bułki przekroić poprzecznie na pół i lekko podpiec w piekarniku. Na
każdym spodzie bułki położyć po jednym plasterku żółtego sera, kilka krążków
czerwonej cebuli, plasterki pomidora, ogórka, ketchup, wołowy burger, liście
rukoli i przykryć górą bułki.
Ja wolę nieco bardziej przypieczone burgery :) Chętnie spróbuję tego przepisu!
OdpowiedzUsuń