Szybki
i smaczny omlet z chrupiącymi, pożywnymi płatkami kukurydzianymi i karmelizowanymi bananami to idealny pomysł
na śniadanie, które dostarczy sił i pozwoli energicznie rozpocząć każdy dzień. Dorodna
kukurydza w doborowym towarzystwie prawdziwego, intensywnego kakao oraz
pierwszorzędnego, naturalnego miodu, i bananów tworzy perfekcyjne śniadanie.
Składniki:
2
jajka
10
łyżek płatków kukurydzianych z kakao i miodem
1
łyżka mąki pszennej
2
łyżeczki cukru pudru
2
łyżeczki cukru wanilinowego
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
olej
Dodatkowo:
1
banan
1
łyżka masła
4
łyżeczki cukru
5
łyżek serka śmietankowego
otarta
skórka z 1/2 cytryny
2
łyżki posiekanych orzechów laskowych
cynamon
płatki
kukurydziane
Wykonanie:
1.
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać płatki kukurydziane i mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.
Masę jajeczną wylać na patelnię natłuszczoną olejem i usmażyć omlet z obydwu
stron na złoty kolor.
3.
Banany obrać, pokroić na plasterki. Karmelizować na patelni wysmarowanej masłem
z dodatkiem 3 łyżek wody i 2 łyżeczek cukru przez około 1 minutę na każdej ze
stron.
4.
Serek śmietankowy wymieszać z pozostała ilością cukru i skórką z cytryny.
5. Gotowy omlet posmarować serkiem, ułożyć kawałki banana, posypać
płatkami kukurydzianymi, orzechami i złożyć na pół. Wierzch omleta oprószyć
cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz