Lekkie
racuszki na bazie kefiru, świeżych śliwek, które idealnie komponują się z
orzeźwiającym i wyrazistym smakiem imbiru.
Składniki:
600g
kefiru
2
jajka
2,5
szklanki mąki pszennej
4
łyżki cukru
2
łyżeczki startego świeżego imbiru
1
i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
8
śliwek
masło
klarowane do smażenia
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
1.
Kefir zmiksować z jajkami i szczyptą soli, dodać cukier, imbir i mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
2.
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w
plasterki.
3.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję
ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry śliwek, a następnie odwrócić
placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz