wtorek, 17 kwietnia 2018

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru


Serowe, drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.

Składniki:

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
110g masła extra
42g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
 szczypta soli

Masa serowa:
250g sera białego
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
 starta skórka z 1/2 cytryny

Wierzch:
350g rabarbaru
3cm  świeżego imbiru
3 łyżki cukru

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g masła extra
50g cukru

Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Wykonanie:

1. Ciasto:
W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2. Masa serowa:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.

3. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, dodać starty imbir, cukier i wszystko wymieszać.

4. Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.

5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i  wierzch posypać cukrem pudrem.







1 komentarz:

  1. takie drożdżowe ciasto zawsze robiła moja mama :) chyba zrobię z Twojego przepisu bo naszła mnie ochota :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń