Serowe,
drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze
słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na
łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.
Składniki:
Ciasto:
2
i 1/2 szklanki mąki pszennej
110g
masła extra
42g
świeżych drożdży
4
łyżki cukru
2
jajka
1/2
szklanki mleka
szczypta soli
Masa
serowa:
250g
sera białego
2
żółtka
2
łyżeczki cukru wanilinowego
2
łyżki cukru pudru
starta skórka z 1/2 cytryny
Wierzch:
350g
rabarbaru
3cm świeżego imbiru
3
łyżki cukru
Kruszonka:
100g
mąki pszennej
50g
masła extra
50g
cukru
Dodatkowo:
cukier
puder do posypania ciasta
masło
do wysmarowania formy
bułka
tarta do posypania formy
Wykonanie:
1.
Ciasto:
W letnim
mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do
miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz
rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto.
Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2.
Masa serowa:
Ser
rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
3.
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, dodać starty imbir, cukier i wszystko
wymieszać.
4.
Kruszonka:
Masło,
cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.
5.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na
14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i
posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar
i posypać kruszonką.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym
czasie wystudzić ciasto i wierzch
posypać cukrem pudrem.
takie drożdżowe ciasto zawsze robiła moja mama :) chyba zrobię z Twojego przepisu bo naszła mnie ochota :) dziękuję
OdpowiedzUsuń