Klasyczne
ciasto drożdżowe najeżone truskawkami, pachnące wanilią i posypane chrupiącą kruszonką, do tego szklanka zimnego mleka to ulubiony smak
mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci na wsi.
Składniki:
Ciasto:
2
i 1/3 szklanki mąki pszennej
100g
masła extra
40g
świeżych drożdży
4
łyżki cukru
2
jajka
1/2
szklanki mleka
szczypta soli
Masa
serowa:
300g
sera białego
2
żółtka
2
łyżeczki cukru wanilinowego
3
łyżki cukru pudru
starta skórka z 1/2 cytryny
Wierzch:
500g
świeżych truskawek
3
łyżki cukru
1/2
laski wanilii
Kruszonka:
120g
mąki pszennej
60g
masła extra
60g
cukru
Dodatkowo:
cukier
puder do posypania ciasta
masło
do wysmarowania formy
bułka
tarta do posypania formy
Wykonanie:
1.
Ciasto:
W
letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę
przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem
oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2.
Masa serowa:
Ser
rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
3.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na połówki, dodać cukier, miąższ z
wanilii i wszystko wymieszać.
4.
Kruszonka:
Masło,
cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.
5.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na
14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i
posypanej bułką tartą okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć truskawki
i posypać kruszonką.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym
czasie wystudzić ciasto i wierzch
posypać cukrem pudrem.
Moje smaki :) Pyszności, porywał kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńi kawa :)
OdpowiedzUsuńJaki jest rozmiar formy?
OdpowiedzUsuńProszę uważnie przeczytać punkt 5 :]
Usuń