niedziela, 22 kwietnia 2018

Drożdżowiec z truskawkami i nutą wanilii


Klasyczne ciasto drożdżowe najeżone truskawkami, pachnące wanilią i posypane chrupiącą kruszonką, do tego szklanka zimnego mleka to ulubiony smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci na wsi.

Składniki:

Ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
100g masła extra
40g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Masa serowa:
300g sera białego
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
starta skórka z 1/2 cytryny

Wierzch:
500g świeżych truskawek
3 łyżki cukru
1/2 laski wanilii

Kruszonka:
120g mąki pszennej
60g masła extra
60g cukru

Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Wykonanie:

1. Ciasto:
W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2. Masa serowa:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.

3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na połówki, dodać cukier, miąższ z wanilii i wszystko wymieszać.

4. Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.

5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć truskawki i posypać kruszonką.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i  wierzch posypać cukrem pudrem.







4 komentarze: