Pieczeń
z kurczaka wzbogacona kolorowymi paprykami i serem to nie tylko ciekawa
propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką,
ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę lub dodatek do kanapek.
Składniki:
1kg
mięsa z uda kurczaka (waga po obraniu bez kości)
300g
żółtego sera
1
czerwona papryka
1
żółta papryka
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
jajko
1
żółtko
1
bułka kajzerka
1
szklanka mleka
2
łyżki kaszy manny
1
łyżeczka czosnkowego pieprzu
6
łyżek natki z pietruszki
sól
pieprz
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Bułkę namoczyć w mleku, a po namoczeniu odcisnąć jego nadmiar.
2.
Żółty ser pokroić w małą kostkę, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i
również pokroić w kostkę.
3.
Masa mięsna:
Mięso
z uda kurczaka, cebulę, czosnek i bułkę zmielić maszynką do mielenia. Dodać
jajko, żółtko, kasze mannę, pieprz czosnkowy, natkę z pietruszki, całość
dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Następnie dodać pokrojony ser,
papryki, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.
Masę mięsną przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarowanej
masłem i wyłożoną folią do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.
Na pewno zrobię jutro;)
OdpowiedzUsuńZapisałam do szybkiego zrobienia. Pyszności :)
OdpowiedzUsuń