Wykwintne
mięso marynowane z dodatkiem miodu, faszerowane słodkimi morelami i otulone
aromatem wędzonego boczku doskonale sprawdza się w roli dania obiadowego jak
również zimnej przekąski.
Składniki:
800g
polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
230g
suszonych moreli
20
plastrów parzonego wędzonego boczku
10
plastrów żółtego sera
2
łyżki masła
Marynata:
4-5
łyżek miodu
5
łyżek soku z cytryny
3
ząbki czosnku
4
łyżki oliwy
1
łyżka kolendry
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego,
cienkiego noża wykonać na jej całej długości nacięcie, tak aby powstała
kieszonka.
2. Marynata
Wymieszać
ze sobą składniki marynaty i natrzeć polędwiczki. Odstawić na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną morelą,
owinąć plastrami sera i plastrami boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1
łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz