niedziela, 18 lutego 2018

Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem


Wykwintne mięso marynowane z dodatkiem miodu, faszerowane słodkimi morelami i otulone aromatem wędzonego boczku doskonale sprawdza się w roli dania obiadowego jak również zimnej przekąski.

Składniki:

800g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
230g suszonych moreli
20 plastrów parzonego wędzonego boczku
10 plastrów żółtego sera
2 łyżki masła

Marynata:
4-5 łyżek miodu
5 łyżek soku z cytryny
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka kolendry
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać na jej całej długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka.

2. Marynata
Wymieszać ze sobą składniki marynaty i natrzeć polędwiczki. Odstawić na około 1 godzinę.

3. Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną morelą, owinąć plastrami sera i plastrami boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz