Makaron
połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących
orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek.
Składniki:
500g
makaronu świderki
Szpinakowe
pesto:
110g
świeżego szpinaku
100ml
oliwy z oliwek
2
ząbki czosnku
100g
sera mozzarella
90g
włoskich orzechów
3
łyżki soku z limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Szpinakowe pesto:
Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty
ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z
oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale
dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem.
3. Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż
pesto oblepi cały makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz