Drobiowe
kotleciki pachnące zielonym pesto z aromatycznej bazylii i bogatego w błonnik zielonego groszku oraz wyczuwalnym wyrazistym czosnkiem to ciekawy pomysł na mięsny obiad z niespodzianką.
Składniki:
500g
uda z kurczaka bez kości
500g
fileta z kurczaka
2
małe cebule
2
ząbki czosnku
4
kromki tostowego chleba
1,5
szklanki mleka
1
jajko
2
łyżki bułki tartej
2
łyżeczki suszonej bazylii
sól
pieprz
Farsz:
200g
mrożonego, zielonego groszku
40g
liści świeżej bazylii
70g
orzeszków ziemnych, niesolonych
30g
parmezanu
60ml
oliwy z oliwek
1
ząbek czosnku
sól
pieprz
Dodatkowo:
olej
kokosowy
bułka
tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie:
1. Farsz:
Zielony
groszek ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty
parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w
blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Mięso
drobiowe, cebulę, czosnek i chleb tostowy wcześniej namoczony w mleku, zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, bazylię , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotleciki średniej wielkości, wkładając do środka po
jednej łyżce zielonego farszu i obtaczając w
bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju kokosowym.
Mniam ... :-) ale pysznie wygladaja !!!
OdpowiedzUsuńJa "chowam " kwiatki brokuła , kalafiora i kolorową paprykę. ��
OdpowiedzUsuń