niedziela, 18 lutego 2018

Kotleciki z bazylią i zielonym groszkiem


Drobiowe kotleciki pachnące zielonym pesto z aromatycznej bazylii i bogatego w błonnik zielonego groszku oraz wyczuwalnym wyrazistym czosnkiem to ciekawy pomysł na mięsny obiad z niespodzianką.

Składniki:

500g uda z kurczaka bez kości
500g fileta z kurczaka
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
4 kromki tostowego chleba
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
pieprz

Farsz:
200g mrożonego, zielonego groszku
40g liści świeżej bazylii
70g orzeszków ziemnych, niesolonych
30g parmezanu
60ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Dodatkowo:
olej kokosowy
bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Wykonanie:

1. Farsz:
Zielony groszek ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Mięso drobiowe, cebulę, czosnek i chleb tostowy wcześniej namoczony w mleku, zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, bazylię , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotleciki średniej wielkości, wkładając do środka po jednej łyżce zielonego farszu i obtaczając w  bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju kokosowym.




2 komentarze:

  1. Małgorzata Nodzak18 lutego 2018 20:52

    Mniam ... :-) ale pysznie wygladaja !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieslawa Renda19 lutego 2018 17:47

    Ja "chowam " kwiatki brokuła , kalafiora i kolorową paprykę. ��

    OdpowiedzUsuń