Klasyczna
karpatka z kremem przekładana orzeźwiającym musem z jabłek z wyczuwalnym aromatem cynamonu to idealne ciasto na jesienne pogawędki przy
filiżance kawki.
Składniki:
Ciasto:
125g
masła extra
250ml
wody
1
szklanka mąki pszennej
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
5
jajek
Krem:
1litr
mleka
300g
masła extra
3
łyżki mąki ziemniaczanej
3
łyżki mąki pszennej
3
łyżeczki cukru wanilinowego
4
żółtka
6
łyżek cukru
Mus
z jabłek:
1,40kg
prażonych jabłek (gotowych ze słoika)
1/2
szklanka wody
6
łyżeczek żelatyny
2
łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier
puder
Wykonanie:
1. Ciasto
Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę
soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać pałką,
żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta
dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego
ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form
wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o
wymiarach 24 x 40 cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 25-30 minut.
2. Krem
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym,
drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami
dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie
wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas
miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
3. Mus z jabłek
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia,
następnie rozpuścić (włożyć na 20 sekund do mikrofali). Jabłka przełożyć do garnka, lekko podgrzać, a
następnie dodać ostudzoną żelatyną, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
Pozostawić do lekkiego stężenia.
4. Składanie ciasta
Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę
kremu, wylać tężejący mus z jabłek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim
ciastem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.
Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam w takiej postaci ,ale na pewno się skuszę i zrobię. Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje ☺
OdpowiedzUsuńPrażone jabłka są gotowe w słoiku, można kupić praktycznie w każdym sklepie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z warstwą jabłkową. Sama karpatka może być dla niektórych nieco mdła, a warstwa owocowa nada fajnego orzeźwienia :)
OdpowiedzUsuńCiasto nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie smaków :) poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda Rewelacyjnie pewnie i tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń