sobota, 3 lutego 2018

Karpatka z musem z jabłek i nutą cynamonu


Klasyczna karpatka z kremem przekładana orzeźwiającym musem z jabłek z wyczuwalnym aromatem cynamonu to idealne ciasto na jesienne pogawędki przy filiżance kawki.

Składniki:

Ciasto:
125g masła extra
250ml wody
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek

Krem:
1litr mleka
300g masła extra
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
4 żółtka
6 łyżek cukru

Mus z jabłek:
1,40kg prażonych jabłek (gotowych ze słoika)
1/2 szklanka wody
6 łyżeczek żelatyny
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
cukier puder

Wykonanie:

1. Ciasto
Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24 x 40 cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

2. Krem
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.

3. Mus z jabłek
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić (włożyć na 20 sekund do mikrofali).  Jabłka przełożyć do garnka, lekko podgrzać, a następnie dodać ostudzoną żelatyną, cynamon i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Składanie ciasta
Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z jabłek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.




7 komentarzy:

  1. Magdalena Brudnowska-Sorice3 lutego 2018 23:43

    Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam w takiej postaci ,ale na pewno się skuszę i zrobię. Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Prażone jabłka są gotowe w słoiku, można kupić praktycznie w każdym sklepie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z warstwą jabłkową. Sama karpatka może być dla niektórych nieco mdła, a warstwa owocowa nada fajnego orzeźwienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie połączenie smaków :) poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bożena Marciniak11 lutego 2018 15:56

    Wygląda Rewelacyjnie pewnie i tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń