Domowe,
pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna
propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do
małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko.
Składniki:
Ciasto:
330g
mąki pszennej
1
jajko
1
żółtko
30g
świeżych drożdży
125ml
mleka
50g
masła
70g
cukru
szczypta
soli
Dodatkowo:
360g
konfitury truskawkowej
masło
do wysmarowania formy
1
jajko rozkłócone do posmarowania
owocowa
posypka
Lukier
3
łyżki mleka
1
łyżka soku z cytryny
18
łyżek cukru pudru
Wykonanie:
1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość
letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w
ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na
puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło,
mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe
ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić
aż do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą
rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję
konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.
3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną
olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować
rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
przez około 10 - 18 minut.
5. Lukier:
Do miseczki wlać mleko,
dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier cały czas ucierając aż powstanie
dość gęsty lukier.
6. Gotowym lukrem posmarować wierzch
rogalików i udekorować posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz