Szybki
w przygotowaniu, pachnący wanilią budyń na bazie kaszy jaglanej ze świeżymi
truskawkami to świetna propozycja zdrowego deseru z owocami, która sprawdzi się
również w roli przekąski między głównymi posiłkami.
Składniki:
250g
kaszy jaglanej
2
szklanki mleka kokosowego
2
szklanki wody
1
laska wanilii
szczypta
soli
3
łyżki miodu
300g
truskawek (mogą być mrożone)
Wykonanie:
1.
Kaszę jaglaną przelać trzykrotnie pod
bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać mlekiem, wodą, dodać laskę
wanilii, szczyptę soli i gotować do miękkości około 15-20 minut.
2.
Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do blendera kielichowego dodać
1 łyżkę miodu i zmiksować do postaci gładkiego kremu. Gotowy budyń przelać do pucharków. Pozostawić o wystudzenia.
1 łyżkę miodu i zmiksować do postaci gładkiego kremu. Gotowy budyń przelać do pucharków. Pozostawić o wystudzenia.
3.
Truskawki i 2 łyżki miodu przełożyć do blendera i zmiksować na mus.
4. Na wierzch wystudzonego budyniu wylać mus z truskawek i udekorować
truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz