niedziela, 12 maja 2019

Surówka z młodej kapusty, świeżego koperku i chrupiącej kukurydzy


Moja wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie młodej kapusty, świeżego, pachnącego koperku i zielonego ogórka oraz delikatnie słodkiej, chrupiącej kukurydzy to pozycja, która od lat cieszy się popularnością na naszych stołach. Świetnie sprawdzi się jako dodatek tradycyjnego obiadu oraz w roli surówki do dań grillowych.

Składniki:

1 mała główka młodej kapusty
2 mniejsze zielone ogórki
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 pęczek koperku
3 łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kapustę poszatkować, ogórki obrać ze skóry i pokroić w półplasterki.

2. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a koper drobno posiekać.

3. Kapustę, ogórki, kukurydzę, koperek przełożyć do miski, dodać majonez, dokładnie wymieszać.

4. Doprawić solą, pieprzem i całość ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 60 minut żeby smaki się przegryzły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz