Łatwe
w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki
to fajny pomysł na przygotowanie muffinek w odsłonie z nowymi smakami.
Składniki:
130g
masła
250g
mąki pszennej
150g
cukru
4
jajka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3
łyżeczki cynamonu
200g
marchewki (waga po obraniu)
Lukier:
100g
cukru pudru
1
łyżka wody
2
łyżki soku z cytryny
100g
skórki kandyzowanej pomarańczowej
Wykonanie:
1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do
pieczenia, sodę, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.
3. Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone
masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i
wszystko wymieszać szpatułką.
4. Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej
wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki.
5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około
30-35 minut.
6. Lukier
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do
konsystencji gładkiego lukru.
7. Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką
pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz