sobota, 3 lutego 2018

Marchewkowe muffinki


Łatwe w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki to fajny pomysł na przygotowanie muffinek w odsłonie z nowymi smakami.

Składniki:

130g masła
250g mąki pszennej
150g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
200g marchewki (waga po obraniu)

Lukier:
100g cukru pudru
1 łyżka wody
2 łyżki soku z cytryny
100g skórki kandyzowanej pomarańczowej

Wykonanie:

1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.

3. Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko wymieszać szpatułką.

4. Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki.

5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35 minut.

6. Lukier
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru.

7. Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz