Puszysty
sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiających porzeczek świetnie komponuje
się z delikatną, słodką masą czekoladowo-waniliową ułożoną na chrupiącym
ciasteczkowym spodzie.
Składniki:
Spód:
200g
ciastek maszynkowych
170g
kremu czekoladowego
Masa
czekoladowa:
2
opakowania serka czekoladowego
3
łyżeczki cukru pudru
150g
śmietany 30%
45ml
mleka
3
łyżeczki żelatyny
Masa
waniliowa:
350g
serka homogenizowanego waniliowego
3
łyżeczki cukru pudru
150g
śmietany 30%
45ml
mleka
3
łyżeczki żelatyny
Wierzch:
350g
czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
1
galaretka o smaku owoców leśnych
250ml
wrzątku
Wykonanie:
1.
Spód: ciastka zmiksować do postaci piasku, dodać krem czekoladowy, całość
dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39 cm x 10 cm . Wstawić do lodówki.
2.
Masa czekoladowa:
Żelatynę
zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać
napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę
ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serki czekoladowe, dodać ubitą
śmietanę i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
3.
Masa waniliowa:
Żelatynę
zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać
napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę
ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serek waniliowy, dodać ubitą śmietanę
i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
4.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać
czerwone porzeczki i dokładnie wymieszać.
5.
Do formy wyłożonej masą ciasteczkową wyłożyć naprzemiennie masę waniliową i
czekoladową. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wylać tężejącą
galaretkę z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz