piątek, 19 czerwca 2020

Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami



Puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiających porzeczek świetnie komponuje się z delikatną, słodką masą czekoladowo-waniliową ułożoną na chrupiącym ciasteczkowym spodzie.

Składniki:

Spód:
200g ciastek maszynkowych
170g kremu czekoladowego

Masa czekoladowa:
2 opakowania serka czekoladowego
3 łyżeczki cukru pudru
150g śmietany 30%
45ml mleka
3 łyżeczki żelatyny

Masa waniliowa:
350g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżeczki cukru pudru
150g śmietany 30%
45ml mleka
3 łyżeczki żelatyny

Wierzch:
350g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
1 galaretka o smaku owoców leśnych
250ml wrzątku

Wykonanie:

1. Spód: ciastka zmiksować do postaci piasku, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39 cm x 10 cm . Wstawić do lodówki.

2. Masa czekoladowa:
Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serki czekoladowe, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.

3. Masa waniliowa:
Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serek waniliowy, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.

4. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać czerwone porzeczki i dokładnie wymieszać.

5. Do formy wyłożonej masą ciasteczkową wyłożyć naprzemiennie masę waniliową i czekoladową. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wylać tężejącą galaretkę z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz