Pachnący
tymiankiem delikatny krem z bobu i króla warzyw naszego narodowego stołu -
ziemniaka to świetna propozycja letniej zupy, która z pewności zadowoli fanów
tego bogatego w białko sezonowego strączkowego warzywa.
Składniki:
600g
świeżego bobu (może być mrożony)
800g
ziemniaków
2
cebule
1
ząbek czosnku
2
pęczki szczypiorku
1
łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
sól
morska
świeżo
zmielony pieprz
masło
Wykonanie:
1.
Bób umyć i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie wystudzić i
obrać.
2.
Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę.
3.
Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło,
zeszklić cebulę z czosnkiem i szczypiorkiem. Wlać bulion, dodać ziemniaki i gotować
do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać bób, tymianek, chwilę
gotować i zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić do smaku solą i
pieprzem.
4. Krem podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz