piątek, 19 czerwca 2020

Krem ziemniaczany z bobem


Pachnący tymiankiem delikatny krem z bobu i króla warzyw naszego narodowego stołu - ziemniaka to świetna propozycja letniej zupy, która z pewności zadowoli fanów tego bogatego w białko sezonowego strączkowego warzywa.

Składniki:

600g świeżego bobu (może być mrożony)
800g ziemniaków
1 litr bulionu drobiowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 pęczki szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
sól morska
świeżo zmielony pieprz
masło

Wykonanie:

1. Bób umyć i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie wystudzić i obrać.

2. Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę.

3. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i szczypiorkiem. Wlać bulion, dodać ziemniaki i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać bób, tymianek, chwilę gotować i zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Krem podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz