Krokiety
z dodatkiem szpinaku, nadziewane delikatnym kurczakiem z dużą ilością pieczarek
i aromatycznych dodatków są doskonałą propozycją na przystawkę, przekąskę oraz
pełnowartościowe danie obiadowe.
Składniki:
Ciasto:
180g
mrożonego szpinaku
220g
mąki pszennej
500ml
mleka
3
jajka
2
łyżki oleju
sól
pieprz
Farsz:
400g
fileta z kurczaka
300g
pieczarek
1
por
1
cebula
1
ząbek czosnku
100g
żółtego sera
2
łyżki masła
sól
pieprz
Dodatkowo:
3
jajka
bułka
tarta
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Szpinak
rozmrozić, odsączyć z wody, zblendować z polową ilości mleka. Następnie dodać pozostałą
ilość mleka, mąkę, jajka i olej. Składniki wymieszać mikserem i doprawić do
smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki z obydwu
stron na suchej rozgrzanej patelni.
2.
Farsz:
Filet
z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30
minut. Ser zetrzeć na tarce, pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Por
umyć i pokroić w piórka, a czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni
rozgrzać masło, lekko zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, por i smażyć
jeszcze kilka minut. Następnie dodać filet z kurczaka i jeszcze całość razem
smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać żółty ser, doprawić solą,
pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Farsz nakładać na szpinakowe naleśniki, następnie zwinąć je w
krokiety, obtoczyć w rozkłóconym jajku i zrumienić z obu stron na rozgrzanej
patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz