wtorek, 8 stycznia 2019

Łososiowe cygaretki z ziołami i chrupiącymi orzechami


Cygaretki z łososia nadziewane delikatnym serkiem o chrzanowym akcencie, z dużą ilością świeżych, pachnących ziół, wyrazistymi suszonymi pomidorami i chrupiącymi kawałkami orzechów są doskonałą propozycją na przystawkę lub przekąskę każdej imprezy. Z pewnością będą hitem każdego spotkania.

Składniki:

300g plastrów wędzonego łososia
300g kremowego serka chrzanowego
5 suszonych pomidorów
45g orzechów włoskich
1 limonka
2 pęczki koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Suszone pomidory drobno pokroić, a orzechy drobno posiekać.

2. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.

3. Serek chrzanowy przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać suszone pomidory, orzechy, startą skórkę z limonki i całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać połowę koperku, szczypiorek, doprawić  do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszać.

4. Na folii spożywczej rozłożyć 2-3 plastry łososia, skropić sokiem z limonki, posmarować przygotowanym wcześniej ziołowym serkiem i zwinąć w roladę. Wierzch każdej cygaretki łososiowej obsypać posiekanym koperkiem.

5. Cygaretki podawać w całości lub pokrojone na plasterki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz