środa, 9 stycznia 2019

Kurczak nabity w butelkę



Niezwykle pachnący, miękki i soczysty kurczak z wyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem chmielowego trunku z orzeźwiającą jabłkową nutą to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad.

Składniki:

1,6kg kurczaka
500ml piwa o smaku jabłkowym (w puszce lub butelce)
olej do wysmarowania naczynia

Marynata:
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.

2. Kurczaka umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

3. Kurczaka nabić na otwartą puszkę piwa, a następnie całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (do naczynia wlać 100 ml piwa). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut. Podczas pieczenia co 15 minut smarować kurczaka pozostałą ilością marynaty lub sokami z kurczaka powstałymi podczas pieczenia, po to aby skórka kurczaka była chrupiąca.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz