sobota, 5 stycznia 2019

Krokiety cannelloni z szpinakowym farszem


Moja propozycja szybkiej w przygotowaniu, imprezowej potrawy, w której główną rolę odgrywa makaron oraz składniki bogate w substancje odżywcze: szpinak, cebula oraz czosnek. Wszystko to łączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę.

Składniki:

12-14 rurek cannelloni
600g mrożonego szpinaku
60g sera feta
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
3 jajka
bułka tarta
olej
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać.

2. Makaron rurki wrzucić na osolony wrzątek i gotować chwilę tak aby zmiękł. Odcedzić i przelać zimną wodą.

3. Makaronowe rurki nadziać szpinakowym farszem, obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz