piątek, 4 stycznia 2019

Jamajka czyli orzeźwiające ciasto z bananami


Efektowny deser na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego lekko cytrynowym ponczem, egzotycznych bananów, orzeźwiającej galaretki i aksamitnej masy śmietanowej pozwoli swoim smakiem przenieść naszych gości na gorącą i słoneczną Jamajkę.

Składniki:

Biszkopt :
5 jaj
200g cukru
4 łyżki wody
2 łyżki oleju
150g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
olej

Warstwa bananowa:
6-7 bananów
2 cytrynowe galaretki
800ml wrzątku
6 łyżek dżemu brzoskwiniowego

Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
100ml wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru

Wykonanie:

1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać olej, wodę, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić, ściąć wypukły wierzch, skruszyć, a pozostały biszkopt przekroić na dwa równe blaty.

2. Warstwa bananowa:
Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie obrać banany i przekroić wzdłuż na pół.

3. Masa śmietanowa:
Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Poncz:
Sok z cytryny wymieszać z wodą i cukrem.

5. Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, posmarować dżemem brzoskwiniowym, ułożyć banany jeden obok drugiego, wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć pozostałą część masy śmietanowej i posypać skruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.






1 komentarz: