niedziela, 6 stycznia 2019

Łaciaty omlet z karmelizowanymi bananami i chrupiącymi płatkami


Szybki i smaczny omlet z chrupiącymi, pożywnymi płatkami kukurydzianymi  i karmelizowanymi bananami to idealny pomysł na śniadanie, które dostarczy sił i pozwoli energicznie rozpocząć każdy dzień. Dorodna kukurydza w doborowym towarzystwie prawdziwego, intensywnego kakao oraz pierwszorzędnego, naturalnego miodu, i bananów tworzy perfekcyjne śniadanie.

Składniki:

2 jajka
10 łyżek płatków kukurydzianych z kakao i miodem
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej

Dodatkowo:
1 banan
1 łyżka masła
4 łyżeczki cukru
5 łyżek serka śmietankowego
otarta skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
cynamon
płatki kukurydziane

Wykonanie:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać płatki kukurydziane i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Masę jajeczną wylać na patelnię natłuszczoną olejem i usmażyć omlet z obydwu stron na złoty kolor.

3. Banany obrać, pokroić na plasterki. Karmelizować na patelni wysmarowanej masłem z dodatkiem 3 łyżek wody i 2 łyżeczek cukru przez około 1 minutę na każdej ze stron.

4. Serek śmietankowy wymieszać z pozostała ilością cukru i skórką z cytryny.

5. Gotowy omlet posmarować serkiem, ułożyć kawałki banana, posypać płatkami kukurydzianymi, orzechami i złożyć na pół. Wierzch omleta oprószyć cynamonem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz