Makaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą
ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny
wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole.
Składniki:
250g makaronu wstęgi pappardelle
200g maku
50g orzechów włoskich
40g orzechów nerkowca
40g rodzynek
40g żurawiny
40g miechunki peruwiańskiej
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
3 łyżki masła
4 łyżki miodu
1 aromat migdałowy
2 łyżki oleju
sól
Wykonanie:
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
2. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5
godzin. Po tym czasie zmielić
dwukrotnie.
3. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać.
4. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i
odstawić na około 15 minut.
5. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę
pomarańczową, rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską oraz miód. Całość
dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy.
6. Na samym końcu masę makową przełożyć do makaronu i wszystko
dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz