Wigilia
to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym
świątecznym stole. W mojej wersji podany w aromatycznej galarecie, z pewnością
będzie królem wśród wigilijnych potraw.
Składniki:
1,5kg
karpia
3
marchewki
1
pietruszka
10cm
pora
1/2
selera
3
liście laurowe
4
ziarna ziela angielskiego
cytryna
2
łyżki żelatyny
sól
2
łyżki vegety
Dodatkowo:
natka
z pietruszki
zielony
groszek
cytryna
Wykonanie:
1.
Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć
szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Rybi łeb, szkielet przełożyć do garnka, zalać 1 litrem
wody, dodać włoszczyznę, vegetę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na
małym ogniu około godzinę. Wywar przecedzić (głowę zostawić do dekoracji) i
dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mieszać do całkowitego
rozpuszczenia żelatyny, a następnie całość wystudzić.
2. Kawałki karpia zawinąć osobno w aluminiową folię i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wystudzić
upieczoną rybę, ułożyć na półmisku (zaczynając od głowy), dodać groszek, natkę
z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko
tężejącym wywarem rybnym, po czym wstawić do lodówki na minimum godzinę.
karp na stole musi być:)
OdpowiedzUsuń