czwartek, 13 grudnia 2018

Wigilijny karp w galarecie


Wigilia to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. W mojej wersji podany w aromatycznej galarecie, z pewnością będzie królem wśród wigilijnych potraw.

Składniki:

1,5kg karpia
3 marchewki
1 pietruszka
10cm pora
1/2 selera
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
2 łyżki vegety

Dodatkowo:
natka z pietruszki
zielony groszek
cytryna

Wykonanie:

1. Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Rybi łeb, szkielet przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać włoszczyznę, vegetę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu około godzinę. Wywar przecedzić (głowę zostawić do dekoracji) i dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, a następnie całość wystudzić.

2. Kawałki karpia zawinąć osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wystudzić upieczoną rybę, ułożyć na półmisku (zaczynając od głowy), dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem rybnym, po czym wstawić do lodówki na minimum godzinę.




1 komentarz: