wtorek, 11 grudnia 2018

Wigilijne śledzie po cygańsku z nutą ostrości


Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw.

Składniki:

750g płatów śledziowych Matias
4 ogórki konserwowe 
1 czerwona papryka
1 mała papryczka chilli
1 czerwona cebula
100g pora
1 łyżka octu
sól
pieprz

Sos:
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki brązowego cukru
6 łyżek ketchupu pikantnego
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
pieprz

Wykonanie:

1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu, przez około 3-4 godzin. Po tym czasie pokroić w większą kostkę.

2. Ogórki konserwowe, cebulę i papryki pokroić w małą kostkę.

3. Por pokroić w plasterki, a następnie na pół.

4. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

5. Składniki sosu wymieszać ze sobą, a następnie doprawić pieprzem.

6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz